Vad är IT Asset Management (ITAM)?

Lästid: 5-10 min

Introduktion

IT Asset Management (ITAM) är processer för att hantera organisationens IT-tillgångar, inklusive hårdvara, programvara och molntjänster. Det innebär allt från att anskaffa och spåra IT-tillgångarna, hantera licenser och avtal, och se till att organisationen uppfyller alla krav och bestämmelser. ITAM kan hjälpa organisationer att spara pengar genom att optimera användningen av IT-tillgångar och undvika onödiga utgifter för licenser och programvara som inte används.

I detta blogginlägg kommer vi att titta på vad IT Asset Management (ITAM) är och varför det är viktigt.

 

Vad är IT Asset Management (ITAM)?

Kort sagt, är IT Asset Management ett system som används för att hålla reda på vilka IT-tillgångar som ingår i ditt företag. Det vill säga vilka datorer du har anslutit, vilka programvaror som är installerade på dessa och vilka molntjänster du använder. Det gör det också möjligt att säkerställa att endast godkända tjänster och applikationer kommer att användas på de anställdas arbetsdatorer.

ITAM inkluderar bland annat följande aktiviteter:

  • Anskaffning av IT tillgångar: Att på ett hållbart sätt förhålla sig till policys för inköp av IT-tillgångar

  • Spåra IT-tillgångar: Detta innebär att ha en uppdaterad lista över alla IT-tillgångar i organisationen, inklusive hårdvara, programvara och molntjänster.

  • Hantera licenser och avtal: Detta innebär att se till att organisationen har rätt antal licenser för programvara och molntjänster och att alla avtal följs.

  • Optimera användningen av IT-tillgångar: Detta innebär att se till att organisationen använder alla sina IT-tillgångar på ett effektivt sätt och undviker onödiga utgifter för programvara och molntjänster som inte används.

  • Se till att organisationen följer alla krav och bestämmelser: Detta innebär att se till att organisationen följer alla relevanta bestämmelser och krav som rör IT-tillgångar.

IT Asset Management (ITAM)
 

Varför är IT Asset Management (ITAM) viktigt?

Att hålla reda på alla dina IT-tillgångar i ett företag kan vara en överväldigande uppgift. Det inkluderar bärbara datorer, stationära datorer, mobiltelefoner, molntjänster och mycket mer. Denna utmaning är precis vad Asset Management försöker hantera.

Med IT Asset Management (ITAM) blir det lättare och säkrare att hantera förändringar, lösa incidenter och problem.

IT Asset Management är viktigt för organisationer av flera skäl men kan exempelvis beröra:

  • Kostnadseffektivitet: Genom att ha en fullständig översikt över organisationens IT-tillgångar och hur de används kan organisationen identifiera områden där kostnadsbesparingar kan göras genom att optimera användningen av IT-resurser.

  • Riskhantering: IT Asset Management hjälper organisationer att skydda sina IT-tillgångar mot hot och risker. Detta inkluderar att identifiera potentiella hot och säkerhetsrisker och att vidta åtgärder för att minimera risken för skador på IT-tillgångar och organisationen som helhet.

  • Ökad effektivitet: För att en IT-avdelning ska fungera effektivt krävs det att personalen har god kunskap om företagets IT-tillgångar. ITAM ger er den kunskapen, vilket gör ITAM till ett måste för varje ITSM-organisation. Genom att använda de tillgångar ni spårar med ITAM kan ni ta kontroll över och effektivisera många ITSM-processer. Exempelvis:

✔ Ärendehantering/servicedesk

✔ Problemhantering

✔ Förändringshantering

 
 
 
 

Vill du veta mer om hur Synerity kan hjälpa Er inom IT Asset Management (ITAM), Kontakta oss!

Föregående
Föregående

Välj Freshdesk för förbättrad kundtjänst och ökad kundnöjdhet

Nästa
Nästa

Vad är Customer Experience (CX) och varför är det viktigt?”